Skip to main content

Dragostea și Tulburarea de Personalitate Borderline
dall·e 2024-06-09 16.49.50 - a heartfelt illustration for a facebook post, showing a compassionate and supportive atmosphere. it features a man writing a letter at a desk, with a .webp

Scrisoare către un client însurat cu o borderline

Dragă Robi,
În afara eternelor probleme cu Alex, sper că ești bine. Știu cât îți e de greu și cât îți dorești să o faci să se simtă iubită. Mai ții minte pedeapsa infernală dată Danaidelor, să umple cu apă, la nesfârșit un butoi spart? O muncă la fel de fioroasă e cea a partenerului care vrea să facă o BPD să se simtă iubită. E nevoie de eforturi fără răgaz și adesea, în ciuda celor mai bune intenții, dragostea asta le pare insuficientă...

BPD se confruntă cu instabilitate emoțională, relații tumultuoase și o imagine de sine fluctuantă. Instabilitatea emoțională e caracteristica lor cea mai proeminentă, afectând aproape 87% dintre pacienți, conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Psihiatrie. Această instabilitate face relațiile extrem de dificile, deoarece schimbările bruște și intense de dispoziție sunt greu de gestionat pentru oricine.

Pentru Alex a ta, teama de abandon e ca un bârlog pentru un urs în hibernare. Nu va ieși de acolo înainte de acede în următorul anotimp al vieții… Orice ai face tu. Și cum bine îmi amintesc din povestirile tale, Alex tinde să perceapă gesturile de iubire și afecțiune într-un mod distorsionat. Și cel mai simplu gest de afecțiune, cum ar fi oferirea unui cadou, va fi interpretat ca o încercare de manipulare sau compensare pentru ceva negativ. Această percepție distorsionată se datorează traumei și PTSD-ului pe care Alex le poartă cu sine din copilărie și le aduce în relația voastră. De exemplu, dacă îi oferi ceva special, reacția ei e cel mai adesea una de suspiciune: "Ce vrei în schimb?" Acest lucru nu înseamnă că nu apreciază gestul tău, ci că trauma trecutului ei o face să fie precaută.

Un alt aspect important al BPD e totala lipsă de încredere. BPD percep adesea gesturile de iubire și afecțiune ca fiind condiționate. Aceasta duce la un ciclu de auto-sabotaj, unde încercările tale de a-i arăta afecțiune sunt respinse sau interpretate greșit. Un studiu al Universității Columbia a arătat că 85% dintre BPD au dificultăți semnificative în menținerea relațiilor de lungă durată din cauza acestei neîncrederi cronice.

Pentru Alex, iubirea și afecțiunea trebuie oferite necondiționat și constant, turnate în butoiul acela fără fund!, dar ar fi util să îți recunoști și tu limitele.

Tu și-ai făcut și își faci partea. Dar ea? Ar trebui să înceapă să se ajute singură, să înceapă și ea o terapie. Sunt convins că terapia dialectic comportamentală (DBT) i-ar face bine. DBT s-a dovedit eficientă în ajutarea persoanelor cu BPD să își gestioneze emoțiile și relațiile. Într-un studiu realizat de Linehan et al., 77% dintre participanții la programe de DBT au înregistrat îmbunătățiri semnificative.

Stabilirea limitelor clare și sănătoase e esențială. Limitele oferă predictibilitate și siguranță. Într-un studiu realizat de Universitatea Harvard, 80% dintre partenerii persoanelor cu BPD care au stabilit limite clare au raportat o îmbunătățire în relația lor. Comunicarea eficientă și empatică e, de asemenea, crucială. Ascultă activ și validează-i sentimentele , chiar dacă uneori par iraționale. Într-un sondaj efectuat de Asociația Națională pentru Bolile Mentale (NAMI), 70% dintre persoanele cu BPD au declarat că se simt mai înțelese atunci când partenerii lor folosesc tehnici de comunicare empatică.

ȘI FOARTE IMPORTANT: Îngrijirea personală e vitală pentru partenerii BPD. Participarea la grupuri de suport sau consiliere poate oferi un spațiu sigur pentru a discuta despre provocările tale. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan a arătat că partenerii persoanelor cu BPD care participă la consiliere sau grupuri de suport au niveluri mai scăzute de stres și burnout.
Relațiile cu BPD sunt marcate de fluctuații emoționale și percepții distorsionate ale iubirii. Cu toate acestea, să înțelegi și să accepți aceste provocări, și să dezvolți strategii eficiente de gestionare, poate transforma radical calitatea vieții voastre.

Strategii terapeutice, cum ar fi DBT, sunt extrem de utile. Aceasta implică dezvoltarea abilităților de mindfulness, toleranță la stres, reglare emoțională și eficacitate interpersonală. Încurajează-o pe Alex să participe la aceste sesiuni. De asemenea, stabiliți împreună un set de reguli și limite clare pentru a crea un mediu sigur și predictibil.

Reține că Alex percepe și oferă iubire condiționat. La ea funcționează numai cu dacă și cu parcă.... Și când nu se simte iubită așa cu vrea ea, va deveni defensivă sau chiar agresivă!, și poate percepe încercările tale de afecțiune ca fiind invazive sau manipulative. Încurajează o comunicare deschisă și sinceră, unde să puteți discuta despre nevoile și temerile voastre fără judecată.

În cele din urmă, dragă prietene, amintește-ți că a iubi pe cineva cu BPD e o mega-provocare. Nu spun că e imposibil. Dar e esențial să îți recunoști limitele și să cauți ajutor. Echilibrul între oferirea de iubire și menținerea sănătății emoționale proprii este cheia succesului. Am lucrat luni bune pe co-dependența ta, sper că n-ai uitat ce am discutat noi acolo, n-ai uitat că și tu contezi în această ecuație...

Cu multă prietenie și înțelegere,
Cata

Ai nevoie de ajutor?
Ia legătura cu noi