Skip to main content

Efectele benefice ale jurnalizării
dall·e 2024-05-07 17.42.53 - a minimalist image focusing on the art of writing, featuring an elegant feather quill and an inkwell. the setting is simple and serene, with the quill.webp

Rezultatele studiilor în domeniu arată că scrierea expresivă despre evenimente traumatice are multe beneficii, evidente în comparație cu grupul de control. Oamenii care au deschis în sine uși către cele mai secrete gânduri și sentimente, explorându-și prin scrisul în jurnal, reacțiile la necazuri sau traume, au mai puține vizite la doctor în lunile care urmează sesiunii de scris, prezintă o creștere a funcțiilor sistemului imunitar, raportează scoruri mai mici la depresie și obțin note mai mari la școală sau e mai probabil să își găsească mai repede un job nou după o concediere.

Aceste efecte benefice sunt prezente iar și iar la o varietate mare de indivizi sănătoși și bolnavi sau tineri și bătrâni sau bogați și săraci, din aproape oricare colț al lumii.

Inițial, cercetătorii au crezut că beneficiile scrisului expresiv în jurnal despre traumă se datorau catharsisului emoțional în sensul că actul scrisului ne-ar permite să depășim anumite inhibițiile legate de traumă eliberând emoții ca dintr-o oală sub presiune. Această explicație e astăzi considerată depășită.

Adevăratele mecanismele par să fie legate de însăși natura procesului scrisului care ne ajută să înțelegem, să ne acceptăm necazul prin găsirea unui sens în și dincolo de traumă. Scrisul pare de asemenea să reducă tipul, modul și intensitatea cu care suntem vizitați de gânduri intruzive.

M-am întrebat adesea ce face scrisul în jurnal atât de special și de eficient. De ce convertirea în cuvinte și propoziții a emoțiilor, gândurilor și imaginilor despre evenimente traumatice schimbă felul în care gândim despre ele?

Când o experiență capătă formă, structură și înțeles pare dintr-odată mult mai domesticită. De exemplu, Pennebaker și colegii lui au descoperit că numărul de prepoziții cauzale (din cauză că, prin urmare, deoarece, etc) și cuvinte care denotă înțelegerea (a înțelege, a realiza, a vedea) în sesiunile lor de scris despre subiectul traumatic e direct proporțional cu câștigurile la capitolul sănătate și stare de bine. Când găsești un sens în trauma ta, o poți accepta și integra mai ușor. Fixarea în scris, într-un mediu extern, precum o filă de jurnal sau un document word, a unor gânduri intruzive tinde să te despovăreze de ele.

Călcând pe urmele, și ridicându-se pe umerii descoperirilor lui Pennebaker, Lyubomirsky, Lepore, Peterson, Seligman, și a altor zeci de cercetători faimoși, experimentul de față își propune să testeze o cum ajută journalingul (în general) și un program simplu de journaling (în special, în cazul nostru) starea de bine psihologică unui individ?

Ai nevoie de ajutor?
Ia legătura cu noi