În urmă cu câțiva ani am devorat un reportaj din revista National Geographic * (vezi detalii mai jos, la PS) care ilustra cu exemple dintre cele mai diverse modul în care o serie paraziți își manipulează gazdele pentru a-și maximiza șansele de supraviețuire și reproducere. Spun că l-am devorat pentru că exemple din lumea crudă a Naturii se potriveau mănușă cu unele apucături și comportamente ale oamenilor dragi din ograda mea…
Ca să vă faceți o idee, pentru unii șoareci infectați cu Toxoplasma gondii, mirosul urinei de pisică devine irezistibil. Parazitul preia controlul asupra minții soarecelui pentru a-l împinge să ajungă în intestinul pisicii, gazda sa finală!
Probabil cercetările viitoare vor ajuta la o mai bună înțelegere a acestor mecanisme (care influențează producția de neurotransmițători, precum și alte căi moleculare și celulare implicate), și a posibilelor implicații pentru sănătatea umană.
Deocamdată, vă rog să includem în categoria paraziților-păpușari care își manipulează gazda prin modificări neurochimice complexe în creierul gazdei, și pe frații noști umani sau mai puțin umani, Narcisiștii.
Și ei își manipulează victimele pentru a le satisface propriile nevoi, folosind un arsenal de tactici de război: gaslighting, critica constantă, izolarea, exploatarea, etc.
Narcisistul e un agresor finuț care se infiltrează în conștiința victimei cu o precizie și subtilitate care adesea depaseste arta paraziților descriși în National Geographic (alte câteva exemple specii de paraziți păpușari în primul comentariu).
Prin manipulare psihologică, narcisistul își impune percepțiile, gândurile și emoțiile asupra victimei, își infiltrează și deghizează propria vocea în mintea victimei păcălindu-i sistemul imunitar al conștiinței...
Acest proces de manipulare seamănă cu modul în care anumiți paraziți controlează comportamentul gazdelor pentru a-și asigura supraviețuirea, ilustrând abuzul narcisistic în toată complexitatea și subtilitatea sa. Victima este adusă într-un stat de confuzie și disperare, pierzându-și încrederea în sine și ajungând să se identifice cu agresorul. Narcisistul, ca un parazit al conștiinței, se hrănește din insecuritățile și slăbiciunile victimei, remodelându-i realitatea până când victima ajunge să creadă că ea însăși este sursa toxicității, într-un act final de subjugare.
Acest ciclu de abuz care îi demonstrează puterea devastatoare, (la fel ca în cazul paraziților ce modifică comportamentul gazdelor lor) distruge din interior, lăsând în urmă doar o umbră a sinelui victimei.
Multe victime ajung să-i internalizeze vocea considerând-opropria lor voce interioară. Asta mi se pare arta supremă pentru că această voce critică le subminează încrederea în sine chiar și după ce au fost părăsite de narc. Ajung să se întrebe dacă nu sunt ele însele vinovate, daca nu sunt chiar ele narc... Vorbesc din pățite!
Am făcut analogia cu paraziții din natură pentru a sublinia și înțelege mai bine modul în care narcisiștii își controlează victimele. Procesul de vindecare necesită timp, răbdare și efort.
Pașii la care avem de lucrat progresează de la: 1. Identificarea vocii narcisistului și acceptarea faptului că nu reflectă realitatea, la 2. Înlocuirea criticilor interne cu afirmații pozitive, 3. Stabilirea limitelor cu narcisistul și cu alte persoane care pot fi toxice, 4. Practicarea de activități care promovează bunăstarea fizică, emoțională și mentală.
PS: Articolul din National Geographic "Zombies aren’t real—or are they? Meet 5 parasites that use mind control" descrie cinci paraziți care manipulează comportamentul gazdelor lor în moduri incredibile pentru a-și asigura supraviețuirea și reproducerea:
Viespile din Costa Rica (Hymenoepimecis argyraphaga) - Aceste viespi își depun ouăle pe abdomenul păianjenilor orb (Plesiometa argyra). Larva viespii, după ce se hrănește de pe urma gazdei sale câteva săptămâni, injectează o substanță chimică în păianjen, determinându-l să construiască un tip nou de pânză, special concepută pentru a susține coconul larvei, care ulterior va consuma și va ucide păianjenul.
Viespile bijutier (Ampulex compressa) - Aceste viespi paralizează picioarele din față ale gândacilor de bucătărie cu o toxină, apoi injectează o altă toxină în creierul gândacului pentru a inhiba capacitatea acestuia de a iniția mișcarea, transformându-l astfel într-un incubator viu pentru ouăle sale.
Paraziții flatworm (Dicrocoelium dendriticum) - Cunoscut și sub numele de "lancet liver fluke", acest tip de parazit plat trăiește în ficatul unor mamifere precum vacile. Ciclul său de viață implică mai multe gazde, inclusiv melci și furnici, pe care îi manipulează pentru a-și finaliza ciclul reproductiv.
Flatwormul (Euhaplorchis californiensis) - Acest parazit începe viața într-un melc oceanic, apoi infectează un pește killifish, căruia îi manipulează comportamentul pentru a deveni o pradă ușoară pentru păsările acvatice, în stomacul cărora parazitul se reproduce.
Hairworms (Paragordius varius) - Cunoscuți și sub numele de "viermi de păr", acești paraziți infectează insecte terestre, cum ar fi greierii, pe care îi determină să se îndrepte către corpuri de apă, unde greierii se înecă, permițând viermilor să iasă și să își continue ciclul de viață.
Acești paraziți ilustrează capacitatea extraordinară a unor organisme de a manipula alte specii în avantajul propriu, un fenomen care găsește un paralel surprinzător în modul în care narcisiștii manipulează psihologic persoanele din jurul lor pentru a-și satisface propriile nevoi și dorințe.