Skip to main content

Vrei să înveți să meditezi și nu reușești? Probabil ți-ai ales un profesor nepotrivit.
dall·e 2024-07-10 09.15.32 - a serene illustration showing three stages of meditation as described by dr. k_ 1) a person staring intently at a candle flame (dharana), 2) a person .webp

Nu reușești să meditezi? Problema nu e la tine, ci probabil tehnica e inadecvată, spune Dr. Alok Kanojia, un psihiatru școlit la Harvard Medical School și fost călugăr. În persoana sa se combină cunoștințele medicale occidentale cu învățăturile spirituale orientale într-o perspectivă unică asupra meditației.

Dr. K subliniază că există 112 tehnici de meditație, fiecare potrivită pentru diferite tipuri de oameni. Dacă nu ai găsit încă meditația potrivită, nu este vina ta, ci a profesorului sau/și a metodei folosite. Eșecul în meditație nu reflectă un defect personal, ci o lipsă de îndrumare adecvată.

Dr. K vorbește despre trei etape esențiale ale meditației:

A) Dharana sau Tehnica de Focalizare

Trataka, unde îți fixezi privirea pe flacăra unei lumânări fără să clipești. Această practică te ajută să controlezi impulsurile și să rămâi concentrat. De exemplu, primele 10 secunde vor fi ușoare, dar pe măsură ce continui, ochii vor începe să lăcrimeze, iar dorința de a clipi va crește. Continuând să te concentrezi pe flacără, vei antrena mintea să reziste impulsurilor și să rămână focalizată.

B) Dhyana sau Stare de Conștiință

Odată ce ai stăpânit Dharana, încearcă să te concentrezi pe respirație. Stai într-o poziție confortabilă și concentrează-te pe senzația aerului care intră și iese din nări. Pe măsură ce te relaxezi și mintea ta se calmează, vei intra într-o stare de conștiință pură, fără gânduri sau emoții.

C) Samadhi sau Stare Transcendentală:

După ce ai practicat Dhyana pentru o perioadă, încearcă să te concentrezi pe un sentiment de unitate cu universul. Meditează într-un loc liniștit, fără distrageri, și lasă-te cufundat complet în momentul prezent. Vei experimenta o stare profundă și transcendentă de conștiință, unde are loc transformarea interioară.

Așa cum există multe forme de exerciții fizice, există și multe tehnici de meditație. Fiecare dintre noi are o "amprentă cognitivă" unică, iar găsirea tehnicii potrivite e esențială.

Explorează diferite tehnici până o găsești pe cea care ți se potrivește. Meditația ne e accesibilă tuturor, sub îndrumarea corectă. 

K explică, de asemenea, că una dintre cele mai mari neînțelegeri despre meditație e concentrarea excesivă pe tehnici, fără a înțelege că meditația este, de fapt, o stare de conștiință care apare natural când condițiile sunt create corect. Aceasta e similară cu somnul: te poți pune în pat și crea condițiile pentru somn, dar nu poți forța somnul să apară. La fel, după o perioadă de practicare a Dharana, mintea va intra într-o stare de conștiință pură, fără gânduri sau emoții.

PS: Un exemplu extrem care demonstrează cele de mai sus este modul în care Dr. K ajută pacienții cu ADHD. În loc să le ceară să își încetinească mintea, îi învață să asculte cât mai multe sunete dintr-o cafenea cât mai rapid posibil, până când mintea lor obosește și intră natural în starea de meditație. Iată cât de important e să găsești tehnica potrivită pentru tipul tău de minte! 

Ai nevoie de ajutor?
Ia legătura cu noi